вівторок, 19 квітня 2022 р.

Про що розповідає писанка

ЗНАЧЕННЯ СИМВОЛІВ ТА ВІЗЕРУНКІВ НА ПИСАНКАХ


Сонце

Головний символ, який означає все найкраще і найважливіше, що є в житті у людей.


Хрест

Це не лише символ розп’яття Христа. Для древніх людей хрест означав чотири сторони світу, чотири пори року, чотири вітри.

Зірка або ружа

Такі орнаменти означають ранкову зірку, Сонце. У народі ружа – це символ любові, тому подарувати комусь таку писанку означало зізнатися в коханні.

Свастика сварга або ламаний хрест

Одні із найбільш древніх знаків, які означають сонце, вогонь  вічний рух. Наші предки вірили, що такі візерунки несуть добро і захищають від темних сил.


Завиток, змій, спіраль

Це символ життєвої сили, зародження життя, безперервного життєвого циклу. Вважалося, що подарувати комусь таку писанку – це побажати здоров’я.

Безкінечник, кривулька

Це знак води. Вода, за віруваннями древніх людей, існувала ще до появи світу. Тому вона є символом вічності, але водночас і плинності часу.

Грабельки, гребінці

Ці символи також пов’язані із водою. Вони позначають хмари і дощ. Вважалося, що, малюючи такі писанки, можна накликати довгожданий дощ у посуху.

Квіти

Для українців квіти і зірки – це символи людської душі. Жінкам, які довго не могли народити дітей, радили розмальовувати писанки квітами і дарувати їх діткам. Казали, що, коли оселя наповнена дитячим сміхом, вона схожа на Божий квітник.

Дерево життя

Наші предки вважали, що десь посеред світу стоїть Дерево Життя, яке має три гілки з трьома братами – Сонцем, Місяцем і Дощем. У християн ці три гілки символізують Бога і святих Павла і Петра. Також таке дерево може символізувати сім’ю: три гілки – це батько, матір і дитя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації