неділю, 21 жовтня 2018 р.

Майстер-клас "Розвиток читацьких інтересів школярів засобами сучасних форм бібліотечної роботи"

Майстер - клас був проведено 18 жовтня в Енергодарській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №7 і організований методистом ЗОІППО Крижко Людмилою Володимирівною.

Захід проведено для шкільних бібліотекарів Запорізької області  Немашкало Людмилою Миколаївною - завідувачем шкільною бібліотекою.


Людмила Миколаївна являється переможцем виставки "Освіта Запорізького краю - 2018" в номінації "Бібліотеки в умовах суспільства знань та реформування освіти".

Бібліотека у школі — одна з найважливіших ділянок роботи, це інформаційно-методичний центр, який сприяє забезпеченню якісної організації освітнього  процесу. В рамках майстер-класа для бібліотекарів області було проведено екскурсію по залам бібліотеки та по школі. Ми відвідали краєзнавчий музей, який дуже мені сподобався своїми експонатами. Директор Мисик Любов Георгіївна провела для нас дуже цікаву екскурсію по музею.



Людмила Миколаївна провела огляд своєї виставкової діяльності, відкрила нам свої робочі цікавинки, за що їй велика подяка. Бібліотека вразила мене своїми просторними залами обслуговування: для учнів 1-4 класів та для учнів 5-11 класів, малий та великий, також є медіатека та книгосховище.


Тепло і затишно в бібліотеці. Людмила Миколаївно дуже привітно нас зустріла в своєму бібліотечному храмі.

На початку майстер-класу нами були обрані картки, які розмістили всіх командами за столами.

Перше завдання від Людмили Миколаївни - доповнення інтерактивними елементами запропоновану команді виставку. Таке творче завдання для кожної команди біля однієї виставки.


Наша група мала назву "Вишеньки" і ми виконували завдання біля виставки "Разом з книгою. Країнами Європи"


Нам було запропоновано розробити заходи по розкриттю цієї виставки, доповнити їх інтерактивними елементами. Робота в групах мені сподобалась, хоча ми доволі різні люди, але в нашій професіі дуже потрібна творча ідея, яку ми разом шукали.

Ми придумали багато вариантів, тому що до цієї виставки можна брати всі напрямки для творчості: теми історії, географії, персоналії, літератури, культури, будь що.

Наші ідеї:

1. "Побудуємо свою Січ" - для завдання можна брати запитання по козацтву. Ідея - зробити для кожного питання муляж-камінчика, цеглинки, полена. Змагаються дві команди. Із двох команд, хто більше дасть відповідей, буде отримувати більше камінців і зможе побудувати свою "Січ" у вигляді, наприклад, макету кургану, собору або будівлі, які існували у козаків на Січі. (Це можна оговорити в завданні)

2.Завдання - на мапі Європи визначити межі нашої країни України, наприклад квітами, які входять до українського віночка.

3. "Візитівка країн Європи" - переглянувши запропоновані книги на виставці, вибрать з них цікаві відкриття, які зроблені в країнах Європи, або представити цікаві природні пам'ятки, культурні надбання країн Європи. Або відзначити чим відома країна, за якими ознаками її завжди упізнають в світі.

4. Прочитав книгу одного з европейських авторів (казку, оповідання...) придумати пам'ятник герою. Це може бути, як індивідуальна робота, так і в групах, массова - треба намалювати або сфотографувати його, якщо це буде живий пам'ятник, самі учні будуть в ньому брати участь. Свої роботи висилати на сайт бібліотеки, або в веб-ресурсі он-лайн.

5. "Ба, знайомі всі обличчя" - колаж - хто і з якої країни (літературні чи історичні обличчя, як країн Європи так і самої України.

6."Великий європейський бал". Завдання вибрати і запросити гостей на бал із запропонованого списку або згадати, що може кого забули записати.

7. Завдання - "Знайти пару" - діти повині знайти пари між місцем проживання відомих европейських письменників, включити і українських письменників, та можна також пари "письменник та його твір, головний герой його твору...



Також для нас Людмила Миколаївна провела літературний квест, на якому ми виконували завдання групами біля різних виставок та шукали скарб.


Зустріч зі своїми колегами надихнула мене на нові проекти.
Запрошую Вас до блогів, які веде Людмила Миколаївна:
Мудрість світу - книга
БібліоТека-New

Фотографії

1 коментар:

  1. Шановна Олено Вікторівно, дякую Вам за ваші схвальні відгуки про
    проведення майстер-класу на базі нашої бібліотеки. Приємно, що захід виявився для Вас цікавим і надихнув на подальшу роботу. Спасибі Вам за активну участь у роботі вашої команди під час проведення практичних завдань майстер-класу, за запропоновані оригінальні, творчі, креативні ідеї щодо доповнення виставки інтерактивними елементами. Вже маю бажання випробувати щось із запропонованого вашою командою. Мені було приємно зустріти, в тому числі
    у Вашій особі, однодумців і зацікавлених фахівців своєї справи. З цікавістю буду слідкувати за публікаціями Вашого блогу.З повагою.

    ВідповістиВидалити

Корисні ресурси

Популярні публікації