неділю, 28 жовтня 2018 р.

У фокусі КНИГА-ЮВІЛЯР

220 років 

Поемі «Енеїда» Івана Петровича Котляревського (1798)

 

«Енеї́да» — українська бурлескно-травестійна поема, написана письменником Іваном Котляревським, на сюжет однойменної класичної поеми римського поета Верґілія. 

Складається з шести частин, на відміну від дванадцяти частин Верґілія. Написана чотиристопним ямбом. Розповідає про пригоди троянського отамана Енея, який після зруйнування батьківщини ворогами, за кілька років поневірянь, разом зі своїм козацьким військом засновує омріяну державу в Римі, майбутню імперію. Поема написана в добу становлення романтизму і націоналізму в Європі, на тлі ностальгії частини української еліти за козацькою державою, ліквідованою Росією в 1775–1786 роках. 


«Енеїда» — перша масштабна пам'ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою.
Читати он-лайн  УКРЛІТ.ORG

Поема започаткувала становлення нової української літератури. 


Перші три частини поеми були видані в 1798 році, в Санкт-Петербурзі, без відома автора, під назвою: «Енеида. На малороссійскій языкъ перелиціованная И. Котляревскимъ». Повністю «Енеїда» вийшла в світ після смерті Котляревського, в 1842 році. Поема є першокласним джерелом з українознавства, українського побуту та культури 18 століття.

Отаман Еней з козацьким військом. Ілюстрація до «Енеїди» Георгія Нарбута.
Нарбут Георгій Іванович - український художник-графік, ілюстратор, автор перших українських державних знаків (банкнот і поштових марок). Один із засновників і ректор Української Академії Мистецтв.

Додаткова інформація



Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації