четвер, 7 жовтня 2021 р.

Майстер-клас «Моя перша книжкова закладка»

Як зробити закладку для книги або підручника. 
Ви тільки подивіться, яку книжкову закладинку можна зробити з паперу!

Відео знаходиться у вільному доступі в інтернеті на youtube-каналі - Цікаві Саморобки.
Цікаві Саморобки

Закладка - предмет, поміщений між сторінками книги з метою позначки.

Книжкова закладка має досить солідну історію.

З тих пір, коли люди навчилися читати, з'явилася потреба в запам'ятовуванні, позначки того місця, на якому зупинився читання.

У Стародавньому Єгипті попередниками закладки були шматочки папірусу, які приклеювали до сувоях. А на глиняних табличках Стародавньої Месопотамії або робили відколи, або відзначали потрібне місце фарбою.

У Середні ж століття і з'явилася закладка в понимаемом тепер сенсі. Найдавніші з них датуються XIII століттям. Зберігаються вони в Британському музеї.

У XV-XII століттях і на Заході, і в Росії закладок виглядав наступним чином: фігурний тримач з кількома стрічками, кріпився на верхній частині обріза книги. У Росії такі закладки називають «паворозами» або «поворозами».

Дами XVIII-XIX століття користувалися квітами в якості закладок. На зміну засохлим лютикам і ромашок прийшли закладки масового виробництва. Першопрохідником у цій області можна вважати Томаса Стівенса - підприємця з Ковентрі, який першим налагодив масове виробництво тканинних закладок з різноманітними побажаннями. А з 80-х років XIX століття закладки стали друкувати на папері, і вони поступово перетворилися в те, що ми сьогодні називаємо «рекламний носій».

Перші технічні закладки з'явилися в кінці XIX століття. У 1890 році житель Німеччини М. Кинле запатентував першу відому з них. Вона являла собою металеву пластинку з косою прорізом, в яку просовывался куточок необхідної сторінки.

Шукали книголюби і інші варіанти закладок. Швед В. Линдлер в 1896 році запропонував прищіпку - лист зажимався вдвічі тонкою смужкою з пружної сталі. Минуло півстоліття, і американець У. Мартін придумав закладку з тканини та паперу, приклеїв на кінцях смужок маленькі плоскі магніти.

Сучасні закладки для книг вражають своєю різноманітністю та варіантами виконання.

Один із варіантів виготовлення простої закладки для книг представлено на заході, де учні самі зробили закладку-оригамі у вигляді куточка для улюбленої книжечки. 




Бажаю успіху!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації