четвер, 30 січня 2020 р.

Письменник-ювіляр. Нестайко Всеволод


Нестайко
Відомий український письменник Всеволод Нестайко.

Для його творів характерна людяність, доброта і світлий погляд на життя, а також надзвичайне почуття гумору, яке з дитинства впливає на ваше власне і потім не полишає вас усе життя. Найпопулярніший твір — трилогія «Тореадори з Васюківки» («Пригоди Робінзона Кукурузо» 1964, «Незнайомець з 13-ї квартири» 1966, «Таємниця трьох невідомих» 1970).

Всеволода Нестайка називають основоположником українського дитячого детективу. Письменник у житті був веселим, щирим і душею компанії.


Поет та видавець Іван Малкович називає Нестайка "патріархом української дитячої літератури". Його "Тереодори з Васюківки" стали першим романом-бестселлером української літератури, додає він.

На сайті BBC|УКРАЇНА зібрано п'ять маловідомих фактів з життям Всеволода Нестайка. 

Всеволод Нестайко народився у Бердичеві 30 січня 1930 року. Дід і прадід письменника були греко-католицькими священниками. Батько - січовим стрільцем, розстріляним енкаведистами у 1933 році.

Всеволод Нестайко згадував: "Мати взяла мене й мою сестру, і ми переїхали в Київ, на вулицю Жилянську, 120, до материної рідної сестри Віри Іванівни. Так я став киянином і відтоді нікуди не виїжджав, навіть окупацію провів у Києві"
Нестайко згадував, що у дитинстві був "худенький і маленький", чи не найменший з усіх першокласників. Саме тому страшенно хотів якнайшвидше вирости.

Всеволод Нестайко згадував: "А коли я став по-справжньому дорослий, мені страшенно захотілося повернутися назад у дитинство - догратися, досміятися, добешкетувати. Вихід був один - стати дитячим письменником"
За книгою "Тореадори з Васюківки" зняли фільм, але його не побачиш на телеекрані. Всеволод Нестайко написав оповідання у 1963 році, а у 1965 режисер Корнелій Зелікін екранізував його на Харківській кіностудії.

Фільм "Тореадори з Васюківки" у 1968 році отримав Гран-прі на Мюнхенському міжнародному фестивалі телефільмів для дітей та юнацтва.


 А в 1969 році цей же телефільм здобув головну премію на такому ж фестивалі у місті Олександрія в Австралії.

Сюжети для своїх творів Всеволод Нестайко брав зі свого дитинства.

З новин Факти ICTV
Детский писатель без детства. Творчество и жизнь Всеволода Нестайко

Завітайте до нашої шкільної бібліотеки і знайдете багато цікавих творів, написаних відомим  письменником. Чекаємо на вас!

Читати улюблені книжки Всеволода Нестайка:
  1. Пригоди Грицька Половинки
  2. Пятёрка с хвостиком
  3. Чарiвнi окуляри
  4. Чудеса в Гарбузянах


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації