понеділок, 18 лютого 2019 р.

Письменник-ювіляр. Еріх Кестнер.


120 років від дня народження 
Еріха Кестнера (1899-1974)

Німецький письменник, кабаретіст і сценарист Еріх Кестнер народився в Дрездені 23 лютого 1899 року.
Популярність в Німеччині Еріх Кестнер завоював завдяки своїм гумористичним творам для дітей і сатиричній поезії на злободенні теми.Твори Кестнера наскрізь пронизані іскрометним гумором і оптимізмом.

Біографія Еріха Кестнера починається в Дрездені, в районі Верхній Нойштадт. Будинок батьків знаходився на вулиці Кёнігсбрюкштрассе. На першому поверсі збереглася вілли його дядька Франца Августина в даний час знаходиться Музей Еріха Кестнера.


Еріх Кестнер - третій лауреат премії імені Г.-Х. Андерсена (1960)
Портрет Эриха Кестнера на доме в Дрездене
Батько письменника був шорником, а мати поєднувала роботи служниці, домробітниці і перукаря. Еріх був сильно прив'язаний до матері, про що свідчать і його щоденні зворушливі листи і листівки, які він писав, вже будучи дорослим, з Берліна і Лейпцига. Тема матері пройшла і через деякі твори Кестнера. Деякі біографи письменника говорять про те, що батьком Еріха був лікар родини Кестнер, єврей за національністю Еміль Ціммерманн, але це не підтверджений факт.

Дитячі спогади письменник виклав в автобіографічному творі "Коли я був маленьким", що вийшов в 1957 році. Дитинство Кестнера, як і багатьох людей його покоління, скінчилося, коли почалася Перша світова війна. У 1917-му Кестнер йде на військову службу, проходить цілий рік навчання в роті важкої артилерії. Цей період став формуванню антимілітаристських поглядів письменника. Біографія


Лейпцігський видавництво Отто Байєра випускало сімейну газету «Beyers fr alle». У дитячому додатку до неї в 1926-1932 роках друкувався Еріх Кестнер під псевдонімом Клаус і Клера. Майже двісті історій, невеликих фейлетонів і загадок були надруковані в цей час. Зовсім недавно було встановлено, що їх авторство в "Дитячій газеті Клауса і Клер" належало саме Кестнеру.
До книги увійшла чудова повість написана для школярів. Одного дня найзвичайніший хлопчик на ім'я Еміля Тишбайн з найзвичайнішого німецького містечка Нейштадта відправився до Берліна - в гості до бабусі. Здавалося б, нічого особливого в цьому не немає. Але подія, яка сталася з ним по дорозі в поїзді, поклала початок абсолютно незвичайній пригоді.
Подробнее на livelib.ru:
"Еміль і детективи" були екранізовані в 1931 р. режисером Герхардом Лампрехта. Фільм полюбився величезній кількості глядачів, але Кестнеру сценарій не сподобався. Надалі Кестнер писав сценарії для кіностудій сам.
На німецькій поштовій марці 1999 року зображений титульний лист книги Кестнера "Еміль і детективи", що користується великим успіхом у публіки. Це була перша книга для дітей Кестнера, випущена вона в 1929 році і дуже популярна і зараз. У світі випущено 59 перекладів книги на різні мови, а в Німеччині вона була продана двохмільйонним тиражем. Дія книги розгортається не в академічному світі казок, а в сучасному великому місті.


"Проделки близнецов"
Как дочке богатых родителей дружить с мальчиком из бедной семьи? Дружить на равных, уважая, поддерживая и выручая друг друга во всех трудностях жизни. Эта книга детства бабушек и дедушек не устарела и для их внуков.
В эту книгу вошли две веселые повести: "Кнопка и Антон" и "Проделки близнецов". Книги Эриха Кестнера (1899-1974) добры и жизнерадостны, любимы ребятами многих поколений. Подробнее на livelib.ru:

Після Другої Світової війни Кестнер живе в Мюнхені. Тут він керує літературним відділом міської газети і видає дитячий і юнацький "Пінгвін". В цей же період він присвячує себе літературній кабаре і роботі на радіо, створює музичні номери, пісні, радіоспекталі, есе й мови на теми війни, нацизму і післявоєнної Німеччини.

Помер Еріх Кестнер в віці 75 років, в Мюнхенській міської лікарні 29 липня 1974 року. Могила письменника знаходиться на кладовищі Святого Георга в Богенхаузене.
Памятник Эриху Кестнеру в Дрездене

Лейпциг — місто в Німеччині, найбільше місто Саксонії.
Мюнхен — місто на річці Ізар на півдні Німеччини, у федеральній землі Баварія.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації