середу, 27 грудня 2023 р.

День вирізання сніжинок

27 грудня проводиться День вирізання сніжинок

Сніжинками-витинанками ми прикрашаємо вікна до новорічного свята вдома чи у школі, також можемо одягнути в сніжинки ялинку-красуню. Ажурне вирізання з паперу називається витинанням. Звичайні витинанки роблять  з тонкого або цупкого паперу, працюючи ножицями або ножем. Витинати паперові сніжинки краще з тонкого паперу – його просто зручніше різати ножицями, коли він згорнутий у кілька шарів. Можна такі прикраси робити з білого або кольорового паперу.  

Витинанками здавна декорували (прикрашали) стіни, вікна, печі. Про місце витинанок в інтер'єрі традиційного житла українців.

Найоригінальніші та найцінніші паперові сніжинки – це, все таки, вигадані самотужки. Ці витвори мистецтва з паперу - щось чарівне, бо завжди цікаво, що ж вийшло, коли розгортаєш свій трикутничок після старанного витинання. Вони бувають чотирикутні, восьмикутні, дванадцятикутні, шістнадцятикутні, це залежить від того як складається лист аркушу під час вирізування сніжинки. Щоб отримати великі та маленькі сніжинки потрібно використовувати паперові квадрати різних розмірів. Говорять, що справжня сніжинка має шість кутів. За посилання ви дізнаєтеся "Чому сніжинки шестикутні?"

Нижче, для вас у ресурсі Canva, я зробила добірку зображень декількох шестикутних сніжинок і на останньому слайді показано як правильно скласти аркуш паперу, щоб отримати такі сніжинки. В самому кінці сторінки ви можете знайти шаблони таких сніжинок, причому самі можете добавляти сюди свої шаблони з вільного доступу Інтернету.

Сніжинка шестикутна автор: Олена Бєлікова

У кожній вирізаній сніжинці закладено щось своє. Коли ми разом з дітьми вирізали сніжинки, я звернула увагу на те, що у кожного вони виходять різної форми: округлі чи угловаті. Є люди, які не можуть уявити остаточний варіант сніжинки, в цьому випадку дуже зручно використовувати шаблони. Нижче для вас я об'єднала деякі з них у гіф-зображення. 


Сьогодні, гарний день, щоб зібратися родиною за одним столом і повирізати сніжинки, поділитися своїм досвідом дітьми та згадати свої дитячі роки. Але треба пом'ятати про правила безпеки: 

  • Робоче місце має бути упорядкованим (підготувати олівці, ножиці, квадратний папір).
  • Візерунок спочатку виконуємо олівцем, а потім вирізаємо ножицями.
  • Під час роботи не розмахуємо олівцями й ножицями.
  • Після завершення роботи все сміття акуратно прибираємо.
Говорять, що за малюнком людини можна виявити її емоційний стан, що її турбує у житті. Мені вважається, що сніжинка, вирізана людиною має теж щось подібне, тому що не завжди виходить щось неперевершене, що тобі хотілося. Думаю, що потрібно відкинути всі свої перживання та турботи і віддатися мистецтву з чистими думками, тоді все вийде.

Бажаю всім чудових та гарних сніжинок-витинанок! 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter
Якщо натиснути під формою на слова Add link, ви зможете до моєї галереї додати ще шаблони. Я буду рада, якщо ви приєднаєтеся до цієї дії і тут з'являться інші шаблончики сніжинок.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації