четвер, 2 вересня 2021 р.

Ювілей першої частини книги Миколи Гоголя

 2 вересня 1831 року вийшла друком перша частина "Вечорів на хуторі біля Диканьки" 22-річного письменника Миколи Васильовича Гоголя.

«Вечорниці на хуторі поблизу Диканьки» — перша книга Миколи Гоголя. Складається з двох томів.

Перший вийшов 1831 року, другий — 1832. Розповіді «Вечорів» Гоголь писав у 1829—1832 роках. За сюжетом, — розповіді книги нібито зібрав і видав «пасічник Рудий Панько»

Дія твору вільно переноситься з XIX століття («Сорочинський ярмарок») в XVII («Вечір напередодні Івана Купала»), а потім в XVIII («Травнева ніч, або Утоплена», «Пропала грамота», «Ніч перед Різдвом») і знову в XVII («Страшна помста»), і знову в XIX («Іван Федорович Шпонька і його тітонька»). Поєднують обидві книги розповіді діда дяка Хоми Григоровича — відчайдушного запорожця, який своїм життям ніби поєднує минуле і сьогодення, бувальщину і небилицю. Плин часу не розривається на сторінках твору, перебуваючи у своєрідній духовній та історичній неподільності. Читати онлайн

«Вечори на хуторі біля Диканьки» (рос. «Вечера на хуторе близ Диканьки») — радянський фільм 1961 року режисера Олександра Роу за мотивами оповідання Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом».


Екранізація повісті Миколи Васильовича Гоголя «Ніч перед Різдвом» з циклу «Вечори на хуторі біля Диканьки» поставлена ​​«майстром кіноказки» Олександром Роу. Актори розігрують казкову історію, що сталася на українському хуторі поблизу Диканьки в ніч перед Різдвом, коли коваль Вакула, осідлавши чорта, привіз своїй коханій Оксані черевики цариці з російської столиці — Санкт-Петербурга.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації