середу, 21 листопада 2018 р.

До роковин Голодомору

24 листопада в Україні жалобний день, коли вшановуватиметься пам'ять жертв Голодомору. Де би ти не був у цей день о 16:00 - вшануй пам'ять убитих Голодомором 1932-1933 років - запали свічку!

У шкільній бібліотеці для учнів, вчителів, батьків  представлена
книжкова виставка-реквієм "Страшні роки Голодомору", на якій виставлені 
різні матеріали про Голодомор 1932-1933 років.



До 85-тих роковин Голодомору Young&Hungry Production за підтримки Мінінформу та за участі Інституту нацпам'яті і Центру досліджень визвольного руху зняли соціальний відеоролик із закликом 24 листопада о 16.00 вшанувати пам'ять жертв Голодомору.
Як пояснює автор ідеї і сценарист відеороботи Омелян Ощудляк: «Важливо підтримувати традицію пам'яті і тому основне завдання цього ролика – показати модель поведінки, як кожен може долучитися до вшанування пам’яті жертв Голодомору. Ми хочемо, щоб люди подумали: “О, до речі, а ми ж теж так можемо робити!».

Про це інформує Український інститут національної пам'яті.

Читайте художні твори про Голодомор.



"Жовтий князь" Василь Барка
Роман "Жовтий князь" Василя Барки, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, написаний у 1958 - 1961 роках і відомий у багатьох країнах світу. Автор розкриває одну з найстрашніших сторінок в історії українського народу і розповідає про голодомор 1933 року, який йому довелося пережити. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, що несе з собою руйнування, спустошеність, сіє страждання і смерть серед людей. Читати

"Марія" Улас Самчук
Голодомор! Жах цієї трагедії подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає в 33-му голоду. Ця жінка уособлює саму Україну. Книжка розрахована на школярів, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться творчістю письменника. Читати

"Гіпсова лялька" Бедзик Юрій 
Роман відомого українського письменника присвячено одній з найбільших трагедій XX століття — голодомору 1932-1933 pp..Роман написаний Ю. Бедзиком за живими свідченнями і й скупими документами чорної пори. Автор вірить, що разом з ним і читач не залишиться байдужим перед вселенським горем, якого зазнала наша земля в роки сталінського свавілля. 


"Расколотое небо" Світлани Талан
Восток Украины. Начало 30-х. Хозяйство у родителей Вари было крепкое, но достаток не принес ей счастья. Сначала девушке пришлось отказаться от любви — отец выдал ее замуж за богатого соседа. Все нажитое кровью и потом добро забрали в колхоз. Вскоре пришел голод, и Варя осталась одна с двумя детьми на руках. Вымирали целые деревни. Молодые матери подбрасывали своих малышей в поезда, идущие в город. Но Варя не могла расстаться с сыном и доченькой. Ночами она тайком варила им жиденькую похлебку из припрятанных продуктов. Приближалась зима. Кто поможет Варе и детям выжить? 

"Голодомор" Євген Гуцало
Повість «Голодомор» українського письменника Євгена Гуцало (1937–1995) розповідає про ті трагічні сторінки історії Українського Народу, які в радянські часи приховували навмисно. Сюжетна проекція трагедії голоду визначила картини 1932–1933 рр. Об'єктивне бачення тогочасної дійсності спонукало письменника відмовитися від однолінійно послідовного нанизування подій. Зображення загальної катастрофічності людського життя будується на руйнівному — заданому «згори» втручанні репресивної машини у долі персонажів. Незважаючи на те, що чимало з них виконують другорядну чи й епізодичну функцію, кожен із них перебуває у ідейно-тематичній залежності з іншими, як і протагоністами. У пам'яті українських селян назавжди викарбувалися страшні картини голодомору 1933 року, людське життя в ті часи перетворилося на пекло. Досі в селянські сни приходять похмурі тіні померлих, досі болить душа, що звідала нелюдське горе. А в той час, коли вимирало українське село, більшовики заявляли про розквіт соціалістичного будівництва. Саме тоді Сталін проголосив знамените своїм лицемірством гасло: «Жити стало краще, жити стало веселіше!» Під цей бравурний акомпанемент померлих від голодомору закопували у великих могилах, а траплялося й так, що закопувати було вже нікому. Ми зобов'язані знати правдиву історію своєї землі — саме про таку історію розповідає повість Євгена Гуцала «Голодомор». Читати

"Чорна дошка" Наталка Доляк
Страшні видіння приходять до Сашка у снах. Висушені голодом жінка і маленькі діти зазирають йому в обличчя скляними очима, німотно благають про допомогу, простягають до нього руки... Лесь Терновий, прадід Сашка, має що розповісти онуку про цих людей. Бо він — один із них. Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років. 

"Бескровна війна: книга свідчень" Олександр Міщенко
Український літератор Олександр Міщенко записав свідчення тих, кому довелося пережити голод 1933 року. Перед нами свідчення епохи, записи документальні, яким немає ціни. У книжці немає жодного слова вимислу. Письменник намагається зрозуміти і довести до читача, як сталося, що без стихії, без засухи, без іноземного нашестя на хліборобній Україні стався такий страшний голодомор. З тих далеких тридцятих років до нас промовляє сам народ, його правда, розіп'ята на хрестах доля... Читати
Детальніше на livelib.ru.

Голод 33 року. Моторошний фільм про трагедію українсь...



Жовтень 2011 рік - у Львові видали першу збірку художніх творів для дітей про Голодомор.


Джерело: CREDO: http://credo.pro/2011/10/52720

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації