понеділок, 25 вересня 2023 р.

26 вересня - Європейський день мов

Європейський день мов — свято, що відзначається 26 вересня. Проголошене Радою Європи під час Європейського року мов 6 грудня 2001-го.

25 березня 1957 року у римі було створено європейський економічний союз

Його утворили 6 країн: Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург у 1973 році приєдналися : Данія, Ірландія, Великобританія;у 1981 –Греція;у 1986 - Іспанія і Португалія;у 1995 - Австрія і Фінляндія. Європейський Союз – це організація, яка об’єднує 27 демократичних європейських країн.

ІСТОРІЯ ДНЯ
Свято встановлено 6 грудня 2001 року наприкінці Європейського року мов Радою Європи за підтримки Європейського Союзу з метою надихнути жителів Європи на вивчення мов, бо збереження та розвиток мов, зокрема малих, декларується як офіційна мовна політика Євросоюзу. Єврокомісія зазначає, що Європейський день мов ставить за мету прийти від популяризації мультилінгвізму до вивчення громадянами ЄС іноземних мов упродовж життя та неурядового співробітництва. 
На території Європи налічується 225 автохтонних мов, більш 2/3 яких або вже вимерли, або знаходяться на межі зникнення в результаті поступової асиміляції (наприклад, ірландська мова, кельтські мови). Серед іноземних мов в Європі, якими володіють європейці, виділяються: англійська (38%), німецька (15%), французька (14%), російська (7%), іспанська (5%), італійська (3%). Джерело

В європейських інститутах офіційно рівноправно використовуються наступні мови: англійська, болгарська, угорська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійський, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, чеська , шведська, естонська. Джерело

ПРАПОР ЄС
Історія створення прапору припадає на 1955 рік. Тоді Європейський Союз існував лише у вигляді Європейського об’єднання, до якого входило шість країн. Flag of Europe — символ Європейського Союзу та Ради Європи — синє полотнище з 12 жовтими зірками, які утворюють коло посередині. «На тлі блакитного неба Західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знаку єдності. Число зірок є незмінним, рівним дванадцяти. «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ГІМН

Музика гімну взята з дев’ятої симфонії, яку Людвіг Ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику «Оду до радості», написану у 1785 році Фрідріхом фон Шіллером. Відомому австрійському диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано🎹, для духових інструментів🎷і для симфонічного оркестру🎻. Гімн, який не містить слів, позаяк мова музики – універсальна, виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких базуються цінності Європейського Союзу. 
Послухати гімн можна тут: https://www.coe.int/en/web/about-us/the-european-anthem

Україна – європейська держава, яка завжди була своєрідним культурним мостом між європою та азією.

Запрошую до моєї вікторини "Знавці Європи"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації