неділю, 18 грудня 2022 р.

19 грудня в Україні свято Миколая

  Святкування різдвяно-новорічних свят здавна окутано святковою магією, в яку ми віримо з дитинства, а коли виростаємо, то поринаємо в неї, як діти.

На День святого Миколая від душі я побажаю світлого щастя і доброї дороги до успіху, звершення заповітних бажань і щирих сподівань, неймовірного щастя в житті і вірного кохання, відмінного здоров’я і домашнього затишку.

СВЯТИЙ МИКОЛАЙ І САНТА КЛАУС – ЦЕ ОДНА І ТА Ж ЛЮДИНА?! ТАК! 

Давайте познайомимося з традиціями цього свята в Україні

В Україні теж були свої оригінальні традиції для цього дня. Наприклад, у Харкові колись влаштовували триденні святки, варили кутю та узвар, аби наступного року був хороший врожай. В Києві господарі після служби в церкві, брали свячену воду і йшли кропити усе своє майно, просячи у Миколая вберегти його від лиха. А на Поділлі першим на подвір’я повинен був вийти хазяїн, який, годуючи худобу, вітав її зі святом. Загалом таким “показником” (так називають людину, яка першою заходить до хати чи на подвір’я) повинен бути чоловік або людина добра, здорова та хазяйновита.

На заході України прийнято було випікати особливе печиво “миколайчики” і класти його малятам під подушки. Вважалося, що Миколай випікає для діток зірочки, які в його мішку стають схожими на нього.

Існували в українців і спеціальні колядки, і змагання музикантів – миколаївські скрипники. Господарі села варили в цей день пшеничне пиво аби вшанувати святого. Потім влаштовували гостини і їздили на санях довкола села.

Українці в цей день також влаштовували братчини – своєрідний обряд, коли вороги миряться, а всі образи забуваються. В цей день укладали угоди, адже вважалось, що у таке важливе свято ніхто не обманюватиме і не шахруватиме. Дівчата готувались до святок і ворожінь.

До речі, в українських традиціях День святого Миколая був особливо важливим для наречених. Оскільки сватання традиційно відбувались перед Різдвом та на святки, дівчата, заздалегідь готували одяг, діставали рушники та чекали сватів.

Запрошую всіх до перегляду мого інтерактивного плаката

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації