четвер, 20 лютого 2020 р.

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

Встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення та гідного вшанування подвигу Героїв, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи європейське майбутнє України.

НЕБЕСНА СОТНЯ - так назвали Героїв Революції Гідності в Україні зими 2013-2014 років, котрі віддали свої життя заради кращого майбутнього, гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Серед учасників Революції Гідності були як зовсім юні, так і вже сиві люди з усіх куточків України - від сходу до заходу, від півдня до півночі. Небесна Сотня об’єднала в собі народ усієї Соборної України.
Сергієнко Василь Миколайович(23 квітня 1956 – 4 квітня 2014)
***
Моя країна. Та, якої ще нема...
Гаряче серце вірить в те, що буде.
Холодний мозок приска - мов, "катма"!
Гай, чи немарні наші й предків труди,
На ту державу, що душа тремтить назвать?
Дасть Бог дожить... Чи може, вже й полину
Кудись туди, аж ген - у високость,
Щоб і звідтіль клечати - "Україна".
І мариться, неначе й справді ближче,
Усе омрійне. Валиться тюрма,
І ожила, опалена боїщем,
Та край-країна... якої ще нема!

***



Про Героя України, журналіста, поета, соціолога Василя Сергієнка, який більшу частину життя прожив у Запоріжжі пропонуємо переглянути фільм "Через терни до зірок"

Василь Сергієнко був одним з активістів майдану. У Запоріжжі на його ім'я перейменовано вулицю. Колишня вулиця Задніпровська отримала назву вул. Василя Сергієнка.

18 серпня 2016 року в нашому Хортицькому районі було відкрито меморіальну дошку Василю Миколайовичу Сергієнку на будинку за адресою вул. Василя Сергієнка (Задніпровська) – 15.

Меморіальну дошку Герою Небесної сотні Василю Сергієнку у 2017 році відкрили на будівлі університету, де Василь Сергієнко займався науковою роботою та здобував другу вищу освіту. Журналіст, поет, громадський діяч, він з початку 1990-х років був у лавах патріотичних сил Запоріжжя. Потім переїхав на Черкащину, де займався громадською роботою і журналістськими розслідуваннями.


Джерела: Сайт "Небесна Сотня. Герої не вмирають"Інформаційний лист, блог "Країна мудрості""5 канал".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації