середу, 4 січня 2023 р.

Письменник-ювіляр - 2023 року.

 6 січня 2023 року виповнюється 125 років від дня народження Володимира Миколайовича Сосюри - видатного українського поета, письменника та перекладача.

Володимир Сосюра народився на станції Дебальцеве. Його батько, Микола Володимирович, за фахом кресляр, був людиною непосидющою й різнобічно обдарованою, змінив багато професій, вчителював, працював сільським адвокатом, шахтарем. Батько, за словами самого поета, мав французьке коріння.

Мати поета — Антоніна Дмитрівна Локотош (за походженням сербка) — із Кам'яного Броду (Луганськ). Колишня робітниця Луганського патронного заводу, займалася переважно хатнім господарством.

Великий вплив на Володимира Сосюру як поета склав його дід — Володимир Кирилович: 

«Дід, як і мій батько, писав вірші, теж із сатиричним уклоном і теж українською й російською мовами. Пам'ятаю зміст його сатиричної поеми українською мовою, датованої 1859 роком. Дід мій був дуже балакучий, натхненний і все мені розповідав про Гарібальді 6 і взагалі всякі інтересні романи. Він розповідав так натхненно, що у мене од захвату серце сіяло, як сонце, і я не міг його наслухатись.»

Раптову славу принесла йому революційно-романтична поема «Червона зима»

Починаючи вже з раннього періоду творчості, в поезії Сосюри знайшли відображення і суперечності його доби: типова для українського інтелігента 20-х років неможливість поєднати відданість більшовицькій революції з почуттям національного обов'язку...

У 1937—1957 роках мешкав у Києві в будинку письменників Роліт, з 1957 року — в будинку на вулиці Михайла Коцюбинського, 2, де йому згодом встановлено пам'ятну дошку. Помер 8 січня 1965 року. Похований у Києві на Байковому цвинтарі.

«Любіть Україну!» патріотичний вірш Володимира Сосюри, написаний в Києві у травні 1944 року. Цей вірш — своєрідна поетична сповідь В. Сюсюри, у якій подано образ «вишневої» України, яка для ліричного героя присутня всюди: «у зірках, і у вербах вона, і в кожному серця ударі, у квітці, й пташині, в кривеньких тинах, у пісні у кожній, у думі, в дитячий усмішці, в дівочих очах і в стягів багряному шумі…».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації