четвер, 22 квітня 2021 р.

22 квітня - Міжнародний день Землі


Матінка-Земля. Це вираження ми не рідко чуємо в нашому повсякденному житті і використовуємо його в нашому спілкуванні. Що воно означає і що ми в нього вкладаємо, - буквально зображено в самому формулюванні і формі подібної фрази. Земля - наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності. Вона віддає нам себе цілком. Беззаперечно дарує свою любов. Не зважаючи навіть деколи на абсолютно блюзнірське ставлення з нашого боку. Як любляча мати живить, одягає і виховує своїх нетямущих дітей. Чим ми їй віддячуємо?

Вже здавна в різних країнах світу це питання набуло нагальну актуальність.
 
«День Землі - це спеціальний час, який призначений,
щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети
Земля як їх спільного дому, відчути нашу всеземну
спільність і взаємну залежність один від одного»

Земля – наш спільний і єдиний дім. На сьогодні, в період спалаху вірусної інфекції, особливо гостро відчуваємо це. Земля дає нам безліч скарбів і можливостей для втілення наших планів, розвитку наукових ідей, реалізації здібностей.

День Землі відзначається два рази на рік: 20 березня у день рівнодення, коли природа прокидається і все навколо наповнюється життям, і 22 квітня. Різниця між цими датами у їхньому значенні. Перше свято Дня Землі, яке святкують 20 березня, має гуманістичну спрямованість, а друге, яке відзначають 22 квітні, спрямоване закликати людей бути екологічно свідомими.

Вперше День Землі був відзначений у 1970. Це свято чистої Води, Землі і Повітря. Свято, яке має на меті об’єднати людей планети щодо захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу людей до проблем екології нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем.

Цікава історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім’ям Джона Мортона – адміністратора штату Небраска, розташованого на півночі американського континенту, який наприкінці 19 сторіччя, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубувалися для будівництва житлових будинків та їх опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн. дерев.

У 1970 році до свята приєдналися понад 20 млн. людей у різних країнах світу. Понад 200 млн. людей зі 141 країни взяли участь в заходах у 1990 році. На початку 90-х років свято отримує нове значення і з ним нову назву – Марш Парків, оскільки крім природоохоронних заходів здійснювався збір коштів на підтримку заповідних природних територій і основна увага приділялася національним паркам.

Щороку цього дня ООН актуалізує певну тему, щоб надати спрямування для акцій, що відбуваються та привернути увагу до конкретної проблеми навколишнього середовища.



Джерела: 1, 2, 3

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації