четвер, 27 серпня 2020 р.

Кібербезпека : як захистити дитину від загроз в Інтернеті

Пам'ятка-порада

Блукаючи сайтами, спілкуючись у різноманітних чатах і групах соцмереж, діти й підлітки шукають друзів і розваг. При цьому мало хто зважає чи й навіть уявляє можливі негативні наслідки некоректно написаного коментаря, викладених фактів і відео про своє життя. Тож, як навчити дітей безпечній поведінці в Інтернеті? 

Пропонуємо пам’ятку-пораду для батьків.
1.     Постійний контакт. Цікавтеся життям підлітка, знаходьте час для спільного дозвілля. Тоді ви одразу зможете помітити, якщо з дитиною відбувається щось погане, її щось хвилює чи непокоїть. Коли батьки більше розмовляють з дітьми, на них менше впливають сторонні люди.
2.     Конкретний приклад. Розповідайте, що буває з тими, хто необережно поводиться в соцмережах, наводячи приклади. Долучайте дитину до діалогу. Маленьким дітям доцільно пояснити, що не все в Інтернеті – «іграшки» для розваг, і що бувають люди, які використовують мережу зі злими намірами. Для молодших школярів підійдуть прості інструкції й правила. І постійний контроль заборони доступу до певних сайтів!
3.     Розумний баланс. Знайте міру між залякуванням і розумною обережністю, попередженням про небезпеку. Не варто надміру нагнітати: діти дуже чітко відчувають, коли дорослі кажуть правду, а коли вигадують «потрібну історію».
4.     Своєчасне реагування. Якщо маєте хоч найменші сумніви щодо безпеки дитини у соцмережах, попросіть її показати, до яких груп вона входить і з ким спілкується. Одразу заспокойте підлітка, що не читатимете переписку. А просто подивитеся, хто у неї в контактах. Запитайте, чи усвідомлює дитина, що за тим чи іншим профілем у соцмережі може приховуватися зовсім інша особа.
5.     Особиста інформація. Дітям важко уявити масштаби і швидкість поширення інформації в Інтернеті. Поясніть, які особисті дані та фото безпечно викладати у приватних акантах Фейсбуку, Інстаграму та інших соцмережах, а чого зовсім не варто робити. Запитайте, чи дитина упевнена, що викладені фото чи пости отримають адекватну реакцію? Для конкретики запропонуйте разом переглянути профілі інших людей та проаналізувати, що на них здається дивним самому підлітку.
6.     Надійне плече. Підтримуйте у дитини впевненість: якщо вона потрапить у неприємну ситуацію, коли їй буде складно чи погано, ви завжди прийдете на допомогу. Хоч би що сталося, ви завжди будете на її боці. Важливо, щоб дитина у першу чергу могла звернутися до батьків, адже часто діти потрапляють у халепу тому, що бояться зізнатися у своїх помилках, вчинках чи проблемах батькам. Чим суворіші батьки, тим більше діти приховують.
7.    Зворотна реакція. Марно забороняти і карати: що більше табу, тим вища ймовірність того, що дитина опиниться у неприємній ситуації. Адже вона однак знайде спосіб оминути правила і спілкуватися у соцмережах. Краще взяти справу під свій, батьківський контроль і навчити, як поводитися у Інтернет-просторі без ризиків. 


Будь-який гаджет можна налаштувати так, щоб він був безпечним для дитини. Вдома ви можете налаштувати роутер, і він буде фільтрувати сайти за ключовими словами. Список таких слів можна знайти в інтернеті. Так, якщо через налаштовану мережу хтось буде гуглити «секс», браузер напише, що сайтів за таким запитом не знайдено.
Також є спеціальні програми для батьківського контролю. Їх можна встановити на гаджети самостійно. Дуже ефективний спосіб для комп’ютера – спеціальний антивірус. З цією програмою ви можете обмежити конкретні сайти, види контенту (відео, графіка, звук), а також час перебування в інтернеті.
Є дуже багато мобільних додатків для планшетів і телефонів. З їх допомогою ви зможете обмежити час користування іншими програмами, заблокувати порнографічні сайти. Додаток встановлюється на будь-який гаджет, при цьому дитина не зможе його видалити чи закрити: для цього потрібен пароль. Ви можете знайти такі програми за пошуковим запитом «Батьківський контроль».

Сервіси,які допоможуть у блокуванні шкідливого контенту:
У самих браузерах є кнопки блокування: у Chrome це кнопка Adult Blocker, у Google можна ввімкнути «Безпечний пошук». Ці сервіси аналізують сайти на наявність шкідливих слів та словосполучень і блокують їх. Браузер Mozilla Firefox теж має кнопку батьківського контролю, але ще пропонує свої специфічні рішення. Це додатки Glubble for Families (створюєте для дитини свій маленький інтернет, де є тільки дозволені вами сайти) та ProCon Latte (блокує сайти, які ви вносите у чорний список). Opera також має кнопку Adult Blocker.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації