субота, 24 серпня 2024 р.

24 серпня - День Незалежності України

Щороку наприкінці літа Україна відзначає своє головне державне свято – День Незалежності України. Дата незмінна – 24 серпня. З 2022-го року звичного святкування Дня Незалежності України не буде. Російські окупанти намагаються позбавити України найдорожчого – незалежності, суверенітету та життя українців… Але мужній та сміливий народ об’єднався і дає відсіч ворогу на усіх фронтах.

Перемога неодмінно буде за нами! З Днем Незалежності України!

четвер, 22 серпня 2024 р.

Кольори, що дають надію

Щорічно, 23 серпня, українці відзначають День прапора. Свято засноване указом Леоніда Кучми у 2004 році з метою виховання поваги громадян до державних символів України.
Синьо-жовтий прапор України є символом держави, національної гідності та ідентичності. Прапор обов’язково захищали під час бою, наче живу людину. І донині вважається за честь нести прапор.
Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під ним українці йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Це прапор миролюбства.
Рідна ненька Україна,
Золотом в небесну синь
Прапор рідної країни
Ми піднімем в височінь!

Символіка Українського прапора: жовтий та блакитний кольори в міфології та психології

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

9 серпня - Всесвітній день книголюбів (World Book Lovers Day)


Сьогодні відзначається Всесвітній день книголюбів (World Book Lovers Day)

Це свято поціновувачів книги, читання, започатковане в Сполучених Штатах Америки, відзначається 9 серпня кожного року в багатьох країнах.

Я підготувала для вас інформаційну довідку про серію книжокавтора Барбари Кантіні, які знаходяться в шкільній бібліотеці.

четвер, 8 серпня 2024 р.

9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу

1 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила закон, що визнає корінними народами України кримських татар, караїмів та кримчаків. Міжнародний день корінних народів світу є можливістю віддати шану їхній стійкості, адже корінні народи — носії історії і культурної спадщини, які збагачують та примножують надбання світової культури. Джерело


8 серпня - Міжнародний день котів

Міжнародний день котів — неофіційне міжнародне свято на честь КОТІВ. Відзначається 8 серпня. Цього дня котам дякують за їх заслуги, виказують своє шанування і любов. Його ініціатором став у 2002 році Міжнародний фонд Animal Welfare, щоб привернути увагу до жорстокого поводження із котами й розповісти, як їх захистити та забезпечити комфортне життя. У 2020 році піклування про Міжнародний день котів перейшло до Міжнародної організації догляду за котами, неприбуткової британської організації, яка з 1958 року прагне покращити здоров'я та добробут домашніх котів у всьому світі.

вівторок, 6 серпня 2024 р.

Діяльність шкільної бібліотеки у 2024/2025 н.р.

Газета "Майбуття". Липень-серпень, 2024, №№ 13-16 (732-735) (повний випуск).

Методичні рекомендації у форматі скан-копій документу. Посилання в документі відкриваються в повній версії журналу (дивіться вище).

Джерело

четвер, 1 серпня 2024 р.

Сьогодні велике церковне свято - Медовий Спас

Серпень в Україні завжди був "багатий" на свята. Після переходу Православної (ПЦУ) та Греко-католицької (УГКЦ) українських церков на новоюліанське літочислення дати більшості релігійних свят (не залежать від Великодня) змістилися на 13 днів раніше.

Перехід відбувся з 1 вересня 2023, тому лише в цьому році святкові дні, які приходилися на серпень, віряни відзначатимуть у нові дати:

  • перенесення Чесного Хреста; мучеників Маккавейських; Маковія (Медовий Спас) – 1 серпня (раніше 14 серпня);
  • Преображення Господнє (Яблучний Спас) – 6 серпня (раніше 19 серпня);
  • Успіння Пресвятої Богородиці (Перша Пречиста) – 15 серпня (раніше 28 серпня);
  • Перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа (Горіховий Спас) – 16 серпня (раніше 29 серпня);
  • Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя (Головосіка) – 29 серпня (раніше 11 вересня).

Напередодні свята Успіння Богородиці проходить Успенській піст. Його період також змінився – з 1-го по 14 серпня 2024 (раніше 14-27 серпня).

Три Спаси: коли їх правильно відзначати

Корисні ресурси

Популярні публікації