суботу, 5 серпня 2023 р.

Міжнародний день світлофора

 Міжнародний день світлофора

Дату святкування, а саме 5 серпня, було обрано не випадково. Саме цього дня, у 1914 році, мешканці американського містечка Клівленда (штат Огайо) вперше побачили пристрій, на якому автоматично перемикалися кольорові лампочки. Згодом на вулицях містах з’явилися ще 3 таких світлофори. Автором саме цієї конструкції вважається Джейсон Хог. Джерело

Світлофор. Історія трьох кольорів.

Щодня ми рухаємося за його сигналом, повертаємо, пропускаємо пішоходів та зупиняємось. Сьогодні світлофор – механізм звичний. Тим часом 140 років тому цей прилад викликав подив і подив. Дивним було все – форма, розмір та навіть кольори. До речі, про квіти їх вибрали не випадково і керувалися безліччю факторів.

Отже, почнемо з головного: з моменту появи автомобілів, у звичному для нас розумінні, проблема правил дорожнього руху особливо посилилася. Саме тому 1868 року на одній із вулиць Лондона встановили незвичайний прилад. Він мав два симафорні крила: підняті горизонтально означали сигнал «стоп», а опущені під кутом 45° — рух з обережністю. У темний час доби використовувався газовий ліхтар, що обертається, за допомогою якого подавалися, відповідно, сигнали червоного і зеленого кольорів. Автором цього винаходу став Дж. П. Найт - фахівець із залізничних семафорів. Перший світлофор використовувався для полегшення переходу пішоходів через вулицю, а його сигнали призначалися для транспортних засобів — доки пішоходи йдуть, автомобілі мають стояти. Проте, 2 січня 1869 року газовий ліхтар світлофора вибухнув, поранивши керуючого поліцейського світлофором.

Наступного разу про світлофор згадувати вже 1910 року. Саме тоді Ернст Сірін розробив та запатентував першу автоматичну систему світлофора без участі людини. У пристрої використовувалися написи «STOP» і «Proceed» без підсвічування. У 1912 році в США Лестер Вайєр був винайдений перший електричний світлофор з сучасними обрисами: двома круглими сигналами червоного і зеленого кольору. Устаткування світлофорами першого перехрестя було зроблено Американською світлофорною компанією 5 серпня 1914 року у місті Клівленді США. Чотири електричні світлофори перемикалися з червоного на зелене світло і видавали попереджувальний звуковий сигнал. Управління здійснював поліцейський із спеціальної будки, розташованої на перехресті.

А ось триколірні світлофори з використанням сигналу жовтого кольору з'явилися у Детройті та Нью-Йорку у 1920 році. У Радянському Союзі експлуатація першого світлофора розпочалася 15 січня 1930 року у Ленінграді, а грудні цього року перший світлофор запрацював у Москві.

До речі, а ви знаєте, що кольори для світлофора вибрано не випадково. Якщо вірити джерелам, то під час виборів квітів для світлофора керувалися як емоційними чинниками, а й законами фізики. Справа в тому, що промені світла різних кольорів по-різному поширюються в атмосфері. Так, промені червоного світла, що забороняє, мають найбільшу довжину хвилі і розходяться з найменшими втратами. У темний час доби і навіть у тумані вони помітні на значній відстані. Жовте світло поширюється гірше за червоне, але краще за зелене. Він добре помітний і найбільше підходить для попереджувального сигналу. До того ж, наприклад, під час туману зелені промені сильно поглинаються краплями, через що світло може сприйматися як жовте, а жовте — як червоне. 

Крім того, кольори зелений, жовтий і червоний, при проектуванні світлофора були обрані частково через те, що червоний сприймається як небезпека, жовтий як концентрація уваги, а зелений як дозвіл. Джерело 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації