вівторок, 26 січня 2021 р.

Цікаві факти з життя Моцарта

Вольфганг Амадей Моцарт (повне ім'я Йоганн Хризостом Вольфганг Теофіл Моцарт; 27 січня 1756 — 5 грудня 1791) — австрійський композитор і музикант-віртуоз

Портрет роботи Барбари Крафт,
виконаний у 1819 на основі
прижиттєвих зображень.


1. Моцарт вважав за краще ім’я «Вольфганг»

Вольфганг Амадей Моцарт родился в 1756 году в австрийском городе  Зальцбурге. Умер в 1791 году в возрасте 35 лет.

2. В 4 роки написав концерт для клавесина

Друг сім’ї Моцартів, придворний зальцбурзький трубач Йоганн Андреас Шахтнер, розповідав таку історію. Якось Леопольд Моцарт прийшов додому разом з приятелем Шахтнер і побачив, як 4-річний Вольфганг щось пише на нотному папері. Причому в чорнило син вмочував не тільки перо, але і пальці. Як повідомив молодший Моцарт дорослим, він пише концерт для клавесина. Батько взяв лист, забруднений плямами, і заплакав — настільки в творі було все струнко.

Один из четырех прижизненных портретов
австрийского композитора

3. Диво-дитина з раннього віку роз’їжджав з батьком по концертам і дивував публіку. Щоб виступи були більш видовищними, батько зав’язував Моцарту очі, перед тим як той починав грати на клавірі. Також платному накривали і клавіатуру. Однак це не завадило обдарованій дитині розважати музикою великосвітських публіку.


4. Грав на клавесині разом з сином Баха

Коли Вольфгангу було близько восьми, його талант високо оцінив Йоганн Крістіан Бах (син того самого Йоганна Себастьяна Баха). Кілька разів вони грали на публіці разом: Бах садив на коліна маленького генія і виконував з ним сонати на клавесині: кілька тактів він, кілька — Моцарт. Слухачам же здавалося, що за інструментом всього один музикант — настільки злагоджено вони звучали. Також артисти грали в чотири руки і багато розмовляли про музику.

5. У 12 років Моцарту замовив оперу імператор Священної Римської імперії

Коли Моцарту було 12, імператор Йосиф II замовив йому оперу «Уявна простачка» для італійської трупи. Композитор-підліток написав твір за кілька тижнів — правда, співакам воно не сподобалося, і прем’єра так і не відбулася.

6. Мало кому відомо, що син Вольфганга Моцарта — Франц Ксавер Моцарт — майже тридцять років прожив у Львові. Він організував у місті хорове товариство, учив дітей грі на фортепіано, сам виступав з концертами і диригував оркестром. У Львові він написав п’єси для фортепіано на мотиви українських народних пісень. І до цього дня у Львівській консерваторії імені М. Лисенка звучить музика, створена сином Вольфганга Моцарта. (Джерело)

Сучасні письменники України:  Дорж Бату "Моцарт 2.0".

   Доржа Бату - автор українських бестселерів «Франческа. Повелителька траєкторій» та «Франческа. Володарка офіцерського жетона».

Фото: Hrystyna Lonchyna @hlonchyk
   Уявіть собі — Моцарт у сучасному Нью-Йорку! Так-так, той самий, Вольфганг Амадеус. У сучасному місті його вражає і дивує усе: метро та галас, одяг, особливо жіночий, спосіб життя, звички й манери людей. Навіть вбиральні тут такі пахучі і красиві, наче у цісарському палаці. А ще, виявляється, сучасний рояль суттєво відрізняється від звичного Моцартові клавікорда… 

   У цій книжці переплітаються вигадка й реальні та дуже цікаві факти про життя і творчість Моцарта, детективний сюжет за участі нової подруги композитора офіціантки Стейсі та роздуми про сенс життя. А завдяки дотепним ілюстраціям від Юлії Самелюк і QR-кодам із відеороликами, що розкривають секретики створення книжки, читачі поринуть в особливу атмосферу цієї історії. 

Додаткова інформація: Леопольд и Вольфганг Моцарты. Три истории в письмах

Немає коментарів:

Дописати коментар

Корисні ресурси

Популярні публікації